Hva er osteopati?

Osteopati er et relativt nytt behandlingstilbud i Norge. Det bygger på medisinske fag som anatomi, fysiologi, biomekanikk og patologi.

Osteopatien er delt inn i tre hovedområder:

  • behandling av bevegelsesapparatet (parietale behandling)
  • behandling av organer (viscerale behandling)
  • behandling av hodet, ryggmarg og nervesystemet (kranio-sacral behandling)

Hva gjør en osteopat?

Osteopatiske behandlinger brukes både ved akutte og kroniske plager og som et forebyggende tiltak. Man fokuserer på sammenhenger mellom muskler, ledd, organer og kranio-sakral system for å finne årsaken til at innskrenkinger og smerter oppstår. Det er p.g.a. disse sammenhengende at smerter kan oppleves et sted, selv om årsaken er et annet sted på kroppen. Osteopatiens behandlingsteknikker hjelper kroppen til å helbrede seg selv og gjenvinne funksjones samspill.

 

Eksempler på anvendelsesområder

Bevegelsesapparatet: ved leddproblemer, hekseskudd, ischias, etter whiplash, forstuinger og andre følger etter skader.

Indre organer: ved førdøyelsesplager (ikke ved sår og tumorer), halsbrann, organ-nedfall, etter operasjoner med arr og sammenvoksinger, ved funksjonelle hjertebesvær.

Hals-nese-øre-område: ved hodepine, migrene, bihulebetennelse, kronisk mellomørebetennelse, betente mandler, svimmelhet, tinitus, kjeveleddsproblematikk.

Urologisk område: ved kronisk blæreinfeksjon, inkontinens, nyreproblemer, prostatabesvær.

Gynekologi: menstrasjonsbesvær, før og etter fødsel, plager iforbindelse med overgangsalder, arrdannelser og sammenvoksinger i maveområdet etter operasjoner.

Hos barn: hode-og ansiktsskjevheter som følge av fødsel, torticollis (kiss-Syndrom), skolioser, hoftedysplasi, fordøyelsesproblemer, hyperaktivitet og oppfølging av barn med handikap.

Behandling

En osteopat utfører i første omgang en grundig undersøkelse før å kunne fastsette en diagnose. De påfølgende behandlingene utføres utelukkende med manuelle teknikker. En osteopatisk behandling varer gjennomsnittlig 50 minutter. Kroppen kan reagere 2-3 uker på en osteopatisk behandling.

Barneosteopati

I tillegg til endt Osteopatiutdannelse har Melanie Hantke tilegnet seg spesialkompetanse i osteopati for barn. Undersøkelse og behandling omfatter skånsomme manuelle teknikker, som vil hjelpe barnets kropp til å helbrede seg selv og gjenvinne funksjonenes samspill.

Eksempler på anvendelsesområder
Holdningsproblematikk: hode- og ansiktsskjevheter, torticollis, KISS-syndrom, skolioser, hoftedysplasier.
Fordøyelsesbesvær: kolikk, sugeproblemer ved amming, mye oppgulp av melk, reflux-problemer, forstoppelse.
Luftveisplager: astma, bronkitt, mellomørebetennelse, bihulebetennelse.
Adferdsproblemer: nedsatt motorikk, hyperaktivitet, ADHD, konsentrasjonsvansker, lærevansker, handikap.

Dersom det oppsto komplikasjoner under fødsel, vil det være ekstra tilrådelig å undersøke barnet osteopatisk. Det med tanke på å behandle oppståtte plager og problemer på et så tidlig tidspunk som mulig. På den måte kan man unngå mulige senskader.

Eksempler på komplikasjoner under fødsel
Keisersnitt, sugeklokke, tang, tvillingfødsel, navlesnor rundt halsen, styrtfødsel, eller fødselsforløp over lang tid