Om kronisk smerte

Kroniske smerter er en av de vanligste årsakene til uførhet i Norge, og et av de vanligste helseproblemene vi står overfor. I følge Statistisk sentralbyrå er hver femte yrkesaktive nordmann plaget med smerter.

Du lider selv kanskje av kroniske smerter eller kjenner noen som gjør det? Da vet du også hvor vanskelig det kan være å leve med kroniske smerter. Smertene fortsetter å være der, til tross for gjentatte legebesøk og forskjellige fremgangsmåter for å døyve dem.

Hva forårsaker kroniske smerter?

Det er mange årsaker til kroniske smerter. Det kan ha startet fra en sykdom eller ulykke, hvor en person har for lengst kommet. Eller det kan være en pågående årsak til smerte, for eksempel leddgikt eller kreft. Mange mennesker lider kroniske smerter i fravær av eventuelle skader eller tegn på sykdom.

Hva er forferdelig triade?

Når smerte blir et slikt problem at det forstyrrer livsverk og normale aktiviteter, kan en person bli offer for en ond sirkel. Smerte kan føre en person til å bli opptatt med smerte, deprimert og irritabel. Depresjon og irritabilitet fører ofte til søvnløshet og tretthet, fører til mer irritabilitet, depresjon og smerte. Denne tilstanden kalles «forferdelige triaden» av lidelse, søvnløshet og tristhet. Trangen til å stoppe smerten kan gjøre noen mennesker narkotika-avhengige, og kan drive andre til å ha gjentatte operasjoner, eller ty til tvilsomme behandlinger. Situasjonen kan ofte være like hardt på familien som det er på den personen som lider med smerter.

Mange faktorer kan påvirke smerte utvikling. Dessuten reagerer ikke alle likt på medisinsk behandling.

Men det finnes håp. Effektive behandlingsformer beregnet på vedvarende kroniske smerter er blitt mer tilgjengelige. Endringer i livsstilen kan hjelpe deg til å kontrollere smerten og til å føre et mer aktivt og produktivt liv.

Samtaler hos psykologen ved Asker Helsesenter kan hjelpe deg ta kontroll over smerten din – istedenfor å la smerten kontrollere deg.

Gjennom samtaler hos psykologen, kan du bli mer bevisst på hvordan du kan bruke både følelser, tanker og pust til å opprette balanse, samt finne gode løsninger for å lære hvordan du bedre kan leve med kroniske smerter.

Psykologen kan vise deg hvordan du kan sette personlige mål, hvordan du kan starte regelmessige mentale øvelser, og hvordan du kan endre på daglige rutiner for å spare energi og redusere tretthet.

Psykologen gir deg praktiske råd i hvordan du kan redusere stress gjennom avslapningsøvelser for å overvinne sinne og frustrasjon og forbedre personlige forhold.

Plages du med kroniske smerter?

For riktig behandling og veiledning for smerter i muskler eller ledd, ta kontakt.